Vägledning vid problem inloggning eller underskrift BankID

För att BankID på fil eller BankID på kort skall fungera, så behöver en säkerhetsprogramvara BankID Säkerhetsprogramvara (BISP) vara installerad i datorn. Nedan följer olika tipps och kontroller som du kan utföra om du har problem att logga in eller skriva under med BankID på någon e-tjänst. Men det första du kan prova det är att starta om din webbläsare och helst hela datorn och pröva att använda den e-tjänst du hade problem med en gång till.

Systemkrav för BankID

BankID testar och supporterar ett antal olika operativsystem och webbläsare. Det går att använda BankID även på andra operativsystem och webbläsare, men du kan inte få någon support från din utgivare.  Det kan också vara så att den e-tjänst du försöker använda inte supporterar samma operativsystem och webbläsare.  Men för att undvika eventuella problem och kunna få support, så är det rekommenderat att hålla sig inom systemkraven.

Windows XP, Windows Vista, Windows 7 och Windows 8 i skrivbordsläge tillsammans med webbläsare Firefox 3.6 eller senare, Safari 5 (32-bit) eller senare, Google Chrome 10 eller senare, IE 7, IE8, IE9 och IE10.
(BankID fungerar ej på Windows RT8 (surfplatta med ARM-processor). På Windows 8 med pekskärmsgränssnitt "tidigare kallat Metro", så fungerar enbart BankID på kort med kortläsare med knappsats)

Mac OS X 10.6, 10.7 och 10.8 tillsammans med webbläsare Firefox 3.6 eller senare, Safari 5 (32-bit) eller senare och Google Chrome 10 eller senare.

Linux Ubunto (32-bit) 10.04 eller senare tillsammans med webbläsare Firefox 3.6 eller senare.

Kontrollera din BISP och testa ditt BankID

Din BankID Säkerhetsprogramvara behöver vid vissa tidsintervaller kontrollera att det inte finns någon uppdatering av Säkerhetsprogramvaran som behöver göras. De första två testerna du skall göra om du har problem är att kontrollera om du behöver uppdatera din BankID Säkerhetsprogramvara och testa ditt BankID på BankID´s testsite.
Har du problem att använda ditt BankID och det finns en uppdatering av BankID Säkerhetsprogramvara, så bör du uppdatera. 

1. Installera och kontrollera BankID Säkerhetsprogramvara

2. Testa ditt BankID på BankID´s testsite

Om det gick bra att använda ditt BankID på BankID testsiten, så kan du nu pröva att använda e-tjänsten du hade problem med en gång till. Skulle det ändå inte fungera så kan du gå vidare till nästa stycke "Mer tips..." nedan..

Om du inte kunde använda ditt BankID på testsiten, så gå igenom följande steg:

 1. Kontrollera om du kan "Se ditt BankID i programmets huvudfönster", se Lathund till höger för ditt operativsystem.
 2. Om du inte ser ditt BankID på fil i programmets huvudfönster, så behöver du skaffa ett BankID från din Internetbank.
 3. Om ditt BankID har gått ut, datum "Valid to" har passerat, så behöver du skaffa ett nytt BankID. Kontakta din bank. Kontrollera också att datum/tid på din dator är korrekt.
 4. Använder du BankID på kort, se till att kortläsaren är ordentligt ansluten med "sladden" om kortläsaren är extern, samt att drivrutin för kortläsaren finns installerad.  Har du flera olika kortläsare på samma dator, prova även dem. Prova också att stoppa in kortet igen och vänta några sekunder innan du försöker använda ditt BankID på kort. Tipps är att bara

Mer tipps om problemet att använda BankID i en e-tjänst kvarstår

Om ditt BankID fungerar på BankID´s testsite men inte i den e-tjänst du försöker använda ditt BankID i, så kan problemet var av mer komplicerad karaktär.  Men nedan följer ett antal tipps:

 1. Starta om din webbläsare och gärna hela datorn.
 2. Rensa cookies och rensa cash i din webbläsare. (Internet ExplorerFirefoxSafari,  Chrome)
 3. Du måste acceptera kakor (SessionCookies=True) och JavaScriptEnabled=True. (Kontrollera här Engelsk sida)
 4. IE: Din webbläsare kan ha för hög konfigurerad säkerhet. Lägg till e-tjänstens webbadress som "tillförlitlig" i webbläsarens konfiguration. (Eller avaktivera "skyddat läge")
  Du kan behöva lägga till flera adresser som "tillförlitliga".  Både https://*.funktionstjanster.se och adressen för e-tjänsten du vill logga in på.  Instruktion från Microsoft.
 5. Du får "Sidan kan inte visas" i IE. Se instruktion för att ta bort SLL 2.0
 6. Din webbläsare måste tillåta att så kallade tilläggsprogram/plugin-program får köras. (ActiveX/Add-ons)
 7. Använder du 64-bits version av Internet Explorer?  Använda 32-bit versionen istället. Gå till Startmenyn och välj Sök eller Kör och skriv in iexplore, och tryck Enter.  (Då startas 32-bit version av IE. Applikationen heter iexplore.exe)
 8. Prova att installera och använda en annan webbläsare. (Se vilka webbläsare som är supporterade för din dator ovan). Detta är en work-around men brukar fungera i de flesta fall.
 9. Avinstallera BankID Säkerhetsprogramvara och sen installera om BankID Säkerhetsprogramvara från grunden samt skaffa nytt BankID
 10. Är du ansluten till Internet via vissa VPN-kopplingar eller anonymiseringstjänster, så kan dessa i vissa fall orsaka att BankID inte fungerar för att säkerheten inte är garanterad hela vägen.. (Fel av typen 215 Trusted host error). Prova igen fast med ett annat anslutningssätt till Internet.

Vidare support för BankID

Om du inte får ditt BankID att fungera på BankID´s testsite, så kan du kontakta din utgivare för support för BankID.

Om ditt BankID fungerar på BankID´s testsite men inte i den e-tjänst du försöker använda ditt BankID i, så är det supporten till den organisation som  har e-tjänsten som du skall kontakta. Information som då är bra att kunna lämna vid en felanmälan är:

 1. Ditt namn och kontaktuppgifter
 2. Vilken e-tjänst du har problem med. Gärna med URL. (samma support hanterar ofta många kunder och e-tjänster)
 3. Vilken typ av BankID du använder. (Utgivande bank, BankID på fil, -på kort eller Mobilt BankID)
 4. Version av BankID Säkerhetsprogramvara du har. (Använd denna länk och kopiera informationen)
 5. Så exakt tidpunkt som möjligt när du fått felet
 6. Beskriv steg för steg vad som händer. Ta gärna skärmdump på felet.  Vissas något Support referensnummer eller felkod, så notera ned detta.  Kommer du så långt att du kan välja ditt BankID och ange din PIN-kod etc.
 7. Berätta om ditt BankID fungerar på test.bankid.com

 

Problem med Mobilt BankID

Vi märker att det är väldigt få problem med Mobilt BankID. En fördel med Mobilt BankID är att ingen programvara behöver installeras i datorn, utan har man bara fått sitt Mobila BankID att fungera så är det enkelt att använda.

Systemkraven för Mobilt BankID i din telefon kan du läsa om här: Systemkrav Mobilt BankID

Vanligaste felen med Mobilt BankID:

 1. Försöker använda Mobilt BankID utan att man har något Mobilt BankID. "Det finns inget giltigt Mobilt BankID till det personnumret".
 2. Det räcker inte att bara installera BankID Säkerhetsapp. Man måste också via sin internetbank genomföra installationen Mobilt BankID, så du knyter ditt Mobila BankID med din BankID Säkerhetsapp.
 3. Om du redan har en påbörjad inloggning med Mobilt BankID som inte slutförts, så kan du inte starta en ny inloggning inom 3 minuter.
 4. Använder du webbläsare på samma enhet som du har ditt Mobilt BankID på, så kan du manuellt behöva starta BankID appen och sen växla tillbaka till webbläsaren.
 5. Stäng ner BankID Säkerhetsapp och start om den.
 6. Stäng av och slå på den mobila enheten.
 7. Använder du webbläsare på den mobila enheten. Använd den moblia  webbläsare som är default till din mobila enhet. Prova därefter en annan webbläsare. 
 8. Är du ansluten via Wi-Fi, så kan det finnas en brandvägg som inte släpper igenom datatrafiken som behövs på port 4711. Har du en BankID App installerad efter 3:e april 2013, så är det port 4710 och sen används port 443 och sist 80.
 9. Se om det finns en nyare version av BankID Säkerhetsapp och installera i så fall den

Svar på vanliga frågor om Mobilt BankID

 

Icke supporterade tips kring BankID

Nedanstående blandade tips är mer till den teknikorienterade:

Den webbläsare du använder, se till att det är samma webbläsare är konfigurerad som din standard webbläsare. Annars kan det ibland bli problem.

Arbetar du mot flera olika webbplatser som använder SSL (https) samtidigt, så jobba i olika fönster och inte i olika flikar i samma fönster.

Har du flera kortläsare i datorn och andra pki-programvaror utöver BISP, så försök bind en specifik kortläsare till just BISP.  Försök annars med bara en kortläsare installerad i datorn och att den är ansluten via ett USB-uttag som har tillräckling strömförsörjning. (Anslut direkt till datorn och ej via någon förgreningsdosa)

När du loggar in med BankID på kort till din Internetbank, så tillåts normalt enbart att den kortläsare du fått från Banken används.  Men loggar du in i andra e-tjänster kan betydligt fler kortläsare användas.

Använder du FriBID, så är risken stor att du inte kan använda ditt BankID i alla e-tjänster.

 

Gå tillbaka till huvudsidan för e-legitimation, eID och BankID

 

BankID information 

Lathund BankID hur du:

 • skaffar nytt BankID
 • använder ditt BankID
 • byter PIN-kod
 • flyttar BankID till annan dator
 • tar bort ett BankID på fil
 • spärrar ditt BankID

 

Lathund Windows (pdf)

Lathund Mac (pdf)

Lathund Linux (pdf)

 

Andra användbara länkar:

BankID´s Support sidor

Kontakta din BankID bank.

 


Andra dokumnet:

Felkoder från BISP.txt

 

Kända fel BISP.pdf