e-legitimation i mobiltelefon -Nu är "Mobilt
BankID" lanserat på alla
stora Svenska banker.

Den 11 oktober 2011, så lanserade Swedbank och Skandiabanken som första banker den nya teknika lösningen Mobilt BankID, som är en app baserad lösning för telefoner eller surfplattor med stöd för Android, iOS och Windows Phone 8. I februari 2012 så började Länsförsäkringar också att ge ut Mobilt BankID och senare under året hösten började Handelsbanken, Danske Bank, Nordea, SEB, Sparbanken Syd och Sparbanken Öresund också att ge ut Mobilt BankID.

Alla kunder till CGI:s eID tjänst har givetvis redan från starten oktober 2011 möjlighet att anpassa sina etjänster till att börja använda Mobilt BankID.  Anslutning till CGIs Mobilt BankID API (MBI) är en väldigt enkel process.

 

Skapa säker inloggning i iPhone, Android
eller Windowsappar

Mobilt BankID ger även möjlighet att skapa helt nya typer av tjänster via olika typer av Smartphones,  men även att säkert dentifiera en person som man samtidigt talar med. Nu är det möjligt att skapa appar till smartphones som använder Mobilt BankID för säker inloggning och vid underskrifter. Detta öppnar upp ett helt nytt användningsområde av mobila tjänster.  De första apparna vi kommer se här är bankerna själva, som kommer ha bank-appar med Mobilt BankID.  Kravet på användarens Smartphone är att den har stöd för iOS, Android eller Windows Phone 8 samt har datatrafik till enheten. Alltså både mordena mobiltelefoner eller surfplattor, se vidare systemkrav.

Tre möjliga kanalalternativ är möjligt med Mobilt BankID

  1. Vanlig inloggning/signering via webben (dator/webbläsare är informationskanal och mobilen säkerhetskanal)
  2. Mobil webbläsare (telefonen är både informations- och säkerhetskanal)
  3. Säker inloggning/signering i en App. (En annan App kan anropa och starta upp BankID´s säkerhetsapp)
Att hantera smarta telefoner kommer bli viktigt!

Det mobila surfandet ökar mycket kraftigt i Sverige idag och vi tror denna kanal kommer bli väldigt viktig att kunna hantera. Post- och Tele styrelsen har i sin halvårsrapport 2011 redovisat att det redan finns 2,3 miljoner smarta telefoner med bredband i bruk i Sverige. Det finns alltså all anledning att se över hur ens e-tjänster via webben idag skall kunna hanteras via olika smart telefoner eller surfplattor.

 

Gå tillbaka till vår huvudsida för e-legitimation, eID och BankID

 

Ta mobila tjänster upp
till nästa nivå
Mobilitet och säkerhet
Kontakta vår expert:

Martin Lundqvist
martin.lundqvist@cgi.com
+46 (0)8 671 99 29

 

 

Mobilt BankID

 

FAQ för Mobilt BankID