Vägledning vid problem inloggning eller underskrift med Nordea e-legitimation

För att Nordea e-legitimation på fil eller på kort skall fungera, så behöver en säkerhetsprogramvara vara installerad i datorn. Nordea är på väg över till BankID samarbetet och kommer enligt plan börja ge ut BankID under 2014. Som ett led i den processen så får användare av Nordea e-legitimation sen 2011 BankID Säkerhetsprogramvara installerad i sin dator. Du kan ha en installation av en annan programvara som Nordea använde tidigare, Nexus Personal, men i så fall bör du uppgradera till BankID Säkerhetsprogramvara. Nedan följer olika tipps och kontroller som du kan utföra om du har problem att logga in eller skriva under med Nordea e-legitimation på någon e-tjänst. Men det första du kan prova det är att starta om din webbläsare och helst hela datorn och pröva att använda den e-tjänst du hade problem med en gång till.

Att Nordea är på väg över till BankID, innebär också att alla olika e-tjänster också med tiden behöver göra anpassningar. Då det finns olika tekniker för en e-tjänst att logga in med Nordea e-legitimation, så kan det vara på det viset att du kan ha problem att använda din Nordea e-legitimation i en e-tjänst medan den kan fungera bra på en annan e-tjänst.

 

Systemkrav för Nordea e-legitimation

BankID Säkerhetsprogram (BISP) är testad och supporterar ett antal olika operativsystem och webbläsare. Det går att använda BankID Säkerhetsprogram tillsammans med Nordea e-legitimation även på andra operativsystem och webbläsare, men du kan inte få någon support från Nordea.  Det kan också vara så att den e-tjänst du försöker använda inte supporterar samma operativsystem och webbläsare som Nordea supporterar.  Men för att undvika eventuella problem och kunna få support, så är det rekommenderat att hålla sig inom Nordeas systemkrav.

Windows XP, Windows Vista, Windows 7 och Windows 8 i skrivbordsläge tillsammans med webbläsare Firefox 17, Google Chrome 22 eller  IE 7, IE8, IE9 och IE10 (bara 32-bit versioner av webbläsare).

Mac OS X 10.6, 10.7 och 10.8 tillsammans med webbläsare Firefox 17 (32-bit).

 

Kontrollera att du har BISP och testa din Nordea e-legitimation

Du kan behöva installera BankID Säkerhetsprogram (BISP) eller uppgradera den version du redan har. BankID Säkerhetsprogram behöver vid vissa tidsintervaller kontrollera att det inte finns någon uppdatering av Säkerhetsprogramvaran som behöver göras. De första två testerna du skall göra om du har problem är att kontrollera om du behöver installera eller uppdatera din BankID Säkerhetsprogram och testa din Nordea e-legitimation på BankID´s testsite. Du kan även testa Nordea e-legitimationer där, även om det bara står text om BankID. Men Nordea e-legitimation kan hanteras på samma sätt som om du hade ett BankID.
Om du har problem att använda din Nordea e-legitimation och det finns en uppdatering av BankID Säkerhetsprogramvara, så bör du uppdatera.

1. Installera och kontrollera BankID Säkerhetsprogramvara

2. Testa din Nordea e-legitimation på BankID´s testsite

3. Testa din Nordea e-legitimation på Nordeas testsite.

Om det gick bra att använda din Nordea e-legitimation på BankID testsiten, så kan du nu pröva att använda e-tjänsten du hade problem med en gång till. Skulle det ändå inte fungera så kan du gå vidare till nästa stycke "Mer tipps..." nedan..

Om du inte kunde använda din Nordea e-legitimation på testsiten, så gå igenom följande steg:

  1. Kontrollera om du kan "Se din Nordea e-legitimation i programmets huvudfönster", se Lathund till höger för ditt operativsystem.
  2. Om du inte ser din Nordea e-legitimation på fil i programmets huvudfönster, så behöver du skaffa en ny Nordea e-legitimation från din Nordea Internetbank. 
  3. Om din Nordea e-legitimation har gått ut, datum "Valid to" har passerat, så behöver du skaffa en ny Nordea e-legitimation. Kontakta Nordea. Kontrollera också att datum/tid i din dator är korrekt.
  4. Använder du Nordea e-legitimation på kort, se till att kortläsaren är ordentligt ansluten med "sladden" om kortläsaren är extern. Kontrollera att drivrutin för kortläsaren finns installerad.  Har du flera olika kortläsare på samma dator, prova även dem. Prova också att stoppa in kortet igen och vänta några sekunder innan du försöker använda din Nordea e-legitimation. Bäst är att enbart ha en kortläsare ansluten till datorn använda den kortläsare som Nordea supporterar (Argos Mini II för MacOS och Argos Mini II eller NCR1 för Windows).
  5. Prova att välja alternativet BankID istället för Nordea e-legitimation i den e-tjänst du har problem med. Detta kan fungera i flera fall.

Mer tips om problemet att använda Nordea e-legitimation i en e-tjänst kvarstår

Om din Nordea e-legitimation fungerar på BankID´s testsite men inte i den e-tjänst du försöker använda din Nordea e-legitimation så kan det bero på många olika saker. Dels så kan den e-tjänst du försöker använda din Nordea e-legitimation i ännu inte använder den nya metoden att hantera Nordea e-legitimation på samma sätt som BankID.  Inloggning sker då med något som kallas dubbelriktad ssl där din webbläsare och e-tjänsten "förhandlar" vid anslutningen och beroende på hur din webbläsare och hur e-tjänsten är konfigurerad, så kan resultatet bli olika.  Exempel på en e-tjänst som använder den gamla metoden är www.pensionsmyndigheten.se medan www.vardguiden.se använder den nya metoden.

  1. Starta om webbläsaren och helst hela datorn. (Starta sen om webbläsaren mellan varje nytt inloggningsförsök)
  2. Rensa cookies och rensa cash i din webbläsare. (Internet Explorer Firefox Safari, Chrome)
  3. Du måste acceptera kakor (SessionCookies=True) och JavaScriptEnabled=True. (Kontrollera här Engelsk sida)
  4. IE: Din webbläsare kan ha för hög konfigurerad säkerhet. Lägg till e-tjänstens webbadress som "tillförlitlig" i webbläsarens konfiguration. (Eller avaktivera "skyddat läge")
    Du kan behöva lägga till flera adresser som "tillförlitliga".  Både https://*.funktionstjanster.se och adressen för e-tjänsten du vill logga in på.  Instruktion från Microsoft.
  5. Du får "Sidan kan inte visas" i IE. Se instruktion för att ta bort SLL 2.0
  6. Din webbläsare måste tillåta att så kallade tilläggsprogram/plugin-program får köras. (ActiveX/Add-ons)
  7. Använder du 64-bits version av Internet Explorer?  Använda 32-bit versionen istället. Gå till Startmenyn och välj Sök eller Kör och skriv in iexplore, och tryck Enter.  (Då startas 32-bit version av IE ixplore.exe)
  8. Om e-tjänsten använder den gamla metoden, dubbelriktad ssl, så kan du i en del webbläsare se två exemplar av din Nordea e-legitimation. En e-legitimation består nämligen av ett inloggningscertifikat och ett signerings certifikat. Så om det ser ut som att du har två e-legitimationer, starta om webbläsaren och prova den andra e-legitimationen. 
  9. Prova att installera och använda en annan webbläsare. (Se vilka webbläsare som är supporterade för din dator ovan). Detta är en work-around men brukar fungera i de flesta fall, både om e-tjänsten använder nya BISP inloggningen eller den gamla dubbelriktade ssl-inloggningen.
  10. Avinstallera BankID Säkerhetsprogramvara och sen installera om BankID Säkerhetsprogramvara från grunden samt skaffa en ny Nordea e-legitimation på fil.
  11. Är du ansluten till Internet via vissa VPN-kopplingar eller anonymiseringstjänster, så kan dessa i vissa fall orsaka att inloggningen inte fungerar. Prova att ansluta dig till internet på att annat sätt.
  12. Kan du använda Mobilt BankID?  Som Nordea kund har du möjlighet att skaffa Mobilt BankID, vilket har den fördelen att ingen programvara behöver installeras i din dator.
  13. Beroende på teknisk implementation på e-tjänsten, så kan det också löna sig att prova att välja alternativet "BankID" och se om du kan välja din Nordea e-legitimation. Du kan också välja alternativet "Telia" och se om du kan välja din Nordea e-legitimation.

Vidare support för Nordea e-legitimation

Om du inte får din Nordea e-legitimation att fungera på BankID´s testsite, så kan du kontakta Nordea för support.

Om din Nordea e-legitimation fungerar på BankID´s testsite men inte i den e-tjänst du försöker använda din Nordea e-legitimation i, så är det supporten till den organisation som  har e-tjänsten som du skall kontakta. Information som då är bra att kunna lämna vid en felanmälan är:

  1. Ditt namn och kontaktuppgifter
  2. Vilken e-tjänst du har problem med. Gärna med URL. (samma support hanterar ofta många kunder och e-tjänster)
  3. Att du använder Nordea e-legitimation samt om den är på fil eller på kort.
  4. Version av BankID Säkerhetsprogramvara du har. (Använd denna länk och kopiera informationen)
  5. Så exakt tidpunkt som möjligt när du fått felet
  6. Beskriv steg för steg vad som händer. Ta gärna skärmdump på felet.  Vissas något Support referensnummer eller felkod, så notera ned detta.  Kommer du så långt att du kan välja din Nordea e-legitimation och ange din PIN-kod etc.
  7. Berätta om din Nordea e-legitimation fungerar på test.bankid.com   www.pensionsmyndigheten.se och www.vardguiden.se.

 

Icke supporterade tips kring Nordea e-legitimation

Nedanstående blandade tips är mer till den teknikorienterade:

Den webbläsare du använder, se till att det är samma webbläsare är konfigurerad som din standard webbläsare. Annars kan det ibland bli problem.

Arbetar du mot flera olika webbplatser som använder SSL (https) samtidigt, så jobba i olika fönster och inte i olika flikar i samma fönster.

Har du flera kortläsare i datorn och andra pki-programvaror utöver BISP, så försök bind en specifik kortläsare till just BISP.

När du loggar in med Nordea e-legitimation på kort "dosan med sladd" till Nordea Internetbank så tillåts ingen annan kortläsare än den du fått från Nordea.  Men loggar du in i andra e-tjänster kan betydligt fler kortläsare användas.

Webbläsaren bör hantera SSL 3.0 och TLS 1.0 eller högre.  (ta gärna bort SSL 2.0, kan ibland orsaka problem)

Problem att köra SSL/TLS på IE:
http://support.microsoft.com/kb/977377
http://support.microsoft.com/kb/980436/sv    ( http://www.microsoft.com/sv-se/download/details.aspx?id=5303 )

Arbetar du mot flera olika webbplatser som använder SSL (https) samtidigt, så jobba i olika fönster och inte i olika flikar i samma fönster.

Din webbläsare måste ha stöd för att hantera certifikat via pkcs#11 eller MSCAPI, om inte så kommer inloggning inte fungera på de flesta e-tjänster

Firefox väljer iblan själv cetrifikat vilket är problem om det är signeringscertifikatet - konfigurera under Advanced, "When a website requires a certificate" - välj "Ask me every time".

Om du själv exporterar Nordea e-legitimation på fil, mellan olika datorer och inta använder flyttfunktionen i BankID Säkerhetsprogram, så observera att en e-legitimation består av två certifikat. Ett för inloggning och ett för signaturer.  Se till att du får med båda certifikaten.

Kontroller att du i webbläsarens "certificare trust" för personliga certifkat kan se din Nordea e-legitimatin bestående av två certifikat. Se instruktion IE och Firefox

 

Gå tillbaka till vår huvudsida för e-legitimation, eID och BankID

Nordea e-legitimation 

Lathund BISP hur du:
(Nordea e-legitimation fungerar
på nästan samma sätt som BankID)

  • använder din e-legitimation
  • byter PIN-kod*
  • flyttar e-legitimation till annan dator
  • tar bort en e-legitimation på fil

 

Lathund Windows (pdf)

Lathund Mac (pdf)

Lathund Linux (pdf)

* Observera att Nordea har andra krav på
lösenord på Nordea e-legitimation än
vad som står i BankID lathunden. 

 

Andra användbara länkar:

Support & information Nordea

 

 


Andra dokument:

Felkoder från BISP.txt

 

 

Kända fel BISP.pdf