​​​

​ ​

 

Hur du skaffar dig en e-legitimation 

 

Du skaffar enklast en e-legitimation via din bank, men det finns andra utgivare av e-legitimation du kan kontakta. Klicka här för lista på alla utgivare.  Via din Internetbank kan du normalt gratis skaffa en e-legitimation på fil som läggs på din dator tillsammans med den programvara som behövs.  Du kan också skaffa en e-legitimation på kort (smart card) som även samtidigt kan vara en vanlig ID-handling, men kostar normalt pengar. Med en e-legitimation på kort så är det enklare att ha kontroll på sin e-legitimation och använda den i olika datorer.  Men för att använda e-legitimation på kort så behöver datorn ha en kortläsare och rätt programvara installerad.  Det finns även möjlighet att använda e-legitimation som ligger i mobiltelefon eller surfplatta om den har stöd för iOS, Android eller Windows Phone 8, du kan läsa mer om Mobilt BankID här.

 

Vem kan skaffa en e-legitimation?

Om du har svenskt personnummer, är över 18-år och är folkbokförd i Sverige, så kan du utan problem skaffa en e-legitimation från samtliga utgivare.  Är du mellan 11 - 17 år, så måste du ha målsmans godkännande, på samma sätt som för ett vanligt ID-kort. Besök då ditt bankkontor och ordna detta. (Olika banker kan dock ha olika åldersgränser).

 

Har du skyddade personuppgifter så behöver du också fysiskt besöka ditt bankkontor för att skaffa en e-legitimation. Om du inte har någon bank som ger ut e-legitimationer så kan du besöka ett av Skatteverkets servicekontor som ger ut Skatteverkets ID-kort, eller kontakta SignGuard.  Är du inte folkbokförd i Sverige är det för närvarande besvärligt att skaffa en Svensk e-legitimation.

 

Kanske du redan har en e-legitimation?

 

Det är möjligt att du redan har en e-legitimation/BankID utan att tänka på det.

  • Inloggningskortet från Handelsbanken innehåller ett BankID. SE-Banken har sen september 2011 ett BankID på samtliga sina VISA bankkort
  • Nordea har normalt försett sina olika bankkort med en e-legitimation
  • Arbetar du inom vården och har ett SITHS kort, så innehåller det normalt även en personlig Telia
    e-legitimation
  • Har du ett ID-kort från Skatteverket, så har du även en Telia e-legitimation

 

Att tänka på

En e-legitimation är en personlig ID-handling. Du skall se till att hålla din PIN-kod (lösenord) hemlig och att ingen olovligen får tillgång till din e-legitimation.  Om du har blivit av med, eller misstänker att någon fått tag på din e-legitimation, så skall du omedelbart spärra e-legitimationen hos din utgivare och skaffa en ny e-legitimation.

 

 

Ändra PIN-kod på din e-legitimation

När du skaffat dig en e-legitimation så får du en PIN-kod, eller så får du själ ange ett lösenord/PIN till din e-legitimation. Du kan ändra PIN-kod om du följer respektive utgivares instruktioner. Det kräver att du kan det gamla lösenordet/PIN-koden.  Om du har e-legitimation på fil och har glömt ditt lösenord, så skall du spärra e-legitimationen och skaffa en ny. Har du e-legitimation på kort och slagit fel PIN-kod så att kortet låser sig, så kan du låsa upp e-legitimationen och sätta ny PIN-kod om du har kvar kortets PUK-kod.

 

 

Kostnader för e-legitimation

Det flesta utgivare av e-legitimationer tar inte betalt för en e-legitimation på fil, men däremot får man vanligtvis betala för en e-legitimation på kort. Kontakta utgivarna och kontrollera.

 

 

Gå tillbaka till vår huvudsida för e-legitimation, eID och BankID